Spotify

Är du en person som gillar musik? Svaret är troligtvis ja, då de flesta av oss tycker om någon typ av musik. Men hur kan man egentligen ta del av alla låtar man gillar och lyssna på alla nya hits? Ett alternativ som fler och fler väljer, är Spotify, där i princip all musik du kan tänka dig finns tillgänglig. Det bästa är att det är helt lagligt, så du kan lyssna med gott samvete och påminna dig om att artisterna får lön för mödan. Hur skapades då Spotify och hur fungerar tjänsten?

 

Spotify är en tjänst du kan använda för att lyssna på streamad musik. Företaget är multinationellt men är, hör och häpnad, ett svenskt företag. I Maj 2015 hade Spotify 60 miljoner användare där 15 miljoner av alla användare har ett betalabonnemang. Spotify grundades av två drivna entreprenörer vid namn Martin Lorentzon och Daniel Ek i samarbete med flera av världens största skivbolag. I början var det faktiskt tänkt som så att Spotify skulle vara en exklusiv typ av online ”musikklubb” som bara var till för exklusivt inbjudna eller rekommenderade av andra inbjudna. Företaget övergav dock efter en tid den idén och tur var kanske det. Idag är Spotify tillgängligt i en stor del av Europa, Nordamerika, Australien och Nya Zeeland och har en omsättning på 5,193 miljarder SEK. I nuläget kommer 20 % av intäkterna från svenska kunder och de resterande intäkterna från användare utomlands. Spotify har hyllats av många, både privatpersoner, artister och musikproducenter, då tjänsten erbjuder ett relativt billigt sätt att ta del av musik men där ändå de som gjort att artisterna och skivbolagen får ersättning. Mellan år 2006 och år 2014 ska företaget ha betalat ut runt 17 miljarder SEK till olika musikproducenter och artister.

 

Det är smidigt att skapa ett konto via Facebook och när du väl har ett konto kan du välja mellan två olika typer av konton, antingen ett gratiskonto eller ett premiumkonto. När du har ett gratiskonto behöver du inte betala någonting för att lyssna på musiken, men det kommer reklam mellan låtarna. Som premiumanvändare slipper du reklamen helt och kan lyssna obegränsat.

 

Sammanfattningsvis är Spotify är ett bra alternativ för dig som gillar musik och vill ha ett stort utbud av låtar samtidigt som du tycker att de som producerat musiken förtjänar en rimlig ersättning.