Soundcloud

Den sociala medieplattformen Soundcloud är idag en av de ledande musikjättarna när det gäller ljudproduktion och delande av ljudfiler. Framför allt för ”vanligt folk” som vill nå ut med sin musik utan att behöva ta hjälp från något externt produktionsbolag eller liknande. Ljuddesignern Alexander Ljung och artisten Eric Wahlforss såg ett glapp på marknaden redan 2007 när det gäller delandetjänster för ljudfiler av hög kvalitet med sitt originalljud. Dessutom saknades det en plattform som tillät användaren att få alla filer samlade på ett ställe och med en bra spelare tillhands. De antog sig utmaningen att utveckla en egen helt ny typ av tjänst, vilket ledde till att Soundcloud-projektet utvecklades till vad det är idag – en tjänst där människor från hela världen kan dela och kommentera sin inspelade och upplagda musik eller ljudfil med vänner och bekanta. Man kan dessutom göra innehållet ännu mer offentligt genom att dela Soundcloud-filen via bloggar, sajter eller sociala medier. En ljudfil som lagts upp via Soundclouds plattform kan på ett enkelt klick delas direkt till Twitter, Facebook, Tumblr eller andra sociala kanaler och på så sätt nå en oerhört stor publik på bara några sekunder. Det enda som krävs är att man registrerar sig som användare för att få tillgång till tjänsten och börja dela sin musik. Soundcloud erbjuder utöver ett enklare gratisabonnemang prisvärda paket som innehåller rejält med plats, verktyg och möjligheter.

 

Soundclouds applikation går att ta hem både med iPhone- och Androidsystem. Det finns där över hundratals appar som skapats utifrån den officiella Soundcloud plattformen. Ljudfilerna laddas enkelt upp via URL och visas sedan i så kallad vågform i ett tidsdiagram, vilket ger lyssnare en ännu närmare förståelse av materialet.

 

Det senaste nyheter när det gäller Soundcloud är att plattformen förhandlat till sig nya licensavtal med stora produktionsbolag som Warner Music och Universal Music Group. De här avtalen innebär i enkla drag att bolagens artister hädanefter kommer ha rätt till en del av Soundclouds intäkter från reklam och annonsering.

 

Idag värderas Soundclouds bolag till över 1 miljard dollar och när det gäller finansiering har bolaget inkasserat 123 miljoner dollar. Enligt sajten har den idag över 170 miljoner användare som aktivt tar del av tjänsten.