Radio på nätet

Sedan 1800-talet har människor med hjälp av ljudvågor kunnat skicka signaler till en mottagare, vilken vi benämner som en radio. Under 1900-talet blev radion snabbt ett massmedium som fler och fler använde sig av för att kunna lyssna på musik och ta del av nyheter. När TV-tittandet blev mer och mer utbrett befarade många att användningen av radio skulle dö ut då familjen fått ett nytt media att samlas kring. Radion verkar dock hela tiden hitta nya sätt att överleva och det verkar som att radion har kommit till oss för att stanna.

 

Nu för tiden väljer fler och fler att lyssna på radio via internet. Ett enkelt sätt att lyssna på radio, utan att behöva krångla med en otymplig stereo, är att använda hemsidan Sverige FM. Där kan du lyssna på många av landets mest kända kanaler, så som RIX FM, NRJ, P1, P3 och P4, vart du än är så länge du har en dator, smartphone eller rentav en iPad.

 

Någonting som har blivit populärt på senare tid är Podcasts. En podcast är en ljudfil som publiceras på internet och som ofta har en viss typ av tema. Det kan vara allt från en kändis eller en profil som berättar om sitt liv eller om vardagsbetraktelser liksom en podcast som handlar om träning, ekonomi eller matlagning. Det är alltså en typ av radioprogram. Antagligen är variationen som gjort podcasts så populärt: utbudet är enormt och det finns verkligen något som intresserar alla. Svenska kändisar som gjort podcast är bland annat Filip och Fredrik, Kristian Luuk, Blondinbella och Amanda Schulman. För att ta del av olika podcasts kan du till exempel använda hemsidan podcasts.nu. Även Spotify har vissa podcasts i sitt bibliotek som deras användare kan ta del av.

 

Radion hittar ständigt nya sätt att överleva genom och med hjälp av internet kan idag fler människor än någonsin ta del av olika radioprogram, sändningar och podcasts. Trender kommer och går, men det verkar som att radion (trots sina många konkurrenter) består.