Musiknyheter på nätet

Idag är självklart nätet den allra mest kompletta platsen när det gäller att hitta nyheter och intressanta artiklar om musik. Musikintresserade kan läsa musikbloggar, besöka musiksajter och på många webbplatser även prata musik med andra likasinnade. Trots internets betydande roll för musik och nyhetssök är än idag specialnischade musikmagasin som till exempel svenska Radar och Gaffa, brittiska Q Magazine eller amerikanska jätten Rolling Stone stora inom sin genre och även utanför. Alla magasin har dock insett vikten vid att lägga samma krut på sin onlineversion som man förr gjorde på den tryckta upplagan och har därför en högst modern och ständigt uppdaterad webbplats. Som besökare ges man som oftast någon typ av sökfunktion, vilket gör att man enkelt kan navigera till just den del man personligen är intresserad av, då upplagt material arkiveras på sajten. De allra flesta webbplatser erbjuder dessutom nyhetsbrev eller medlemssidor vilka håller dig uppdaterad om allt inom musikbranschen. Sociala medier har så klart också en stor inverkan på musiknyheter och hur dessa sprids. Först och främst har de flesta artister en fanpage eller ett personligt konto på Facebook och andra kanaler som till exempel Instagram, där de framför sina budskap direkt till fansen. När detta kommunicerats tar medierna över, det vill säga att branschmedier som musikmagasin eller musikbloggare sållar bland nyheterna där det som kan tänkas vara av mest intresse får ett slags ”buzz”. När det gäller nyheter om festivaler, konserter eller turnéplaner går dessa oftast att hitta som en egen sida direkt på artisternas webbplatser eller via musiksajter/magasin.

 

I Sverige har kvällstidningarna ofta specialsidor för musik, på nätet har exempelvis Aftonbladet en listad Musiksida där man framför allt kan läsa recensioner från konserter och många gånger hitta läsvärda intervjuer med artister.

 

Det svenska magasinet Gaffa har en användbar webbplats som erbjuder allt från albumrecensioner och liverecensioner till intervjuer och debattforum. Följer man magasinet på andra sociala medier kan man dessutom ta del av andra nyheter och på så vis hålla sig uppdaterad på ett mer aktivt sätt. Under sommartid är det festivalernas högtid, något som musikmagasinen rapporterar flitigt om. Just vid sådana tillställningar är internets möjligheter enorma i jämförelse med de traditionella månadsupplagorna. Du får snabbt fram din nyhet och en konsert kan recenseras samma kväll som den upplevts.