Musiker som blivit kända via nätet

Möjligheterna att bli känd och få berömmelse har blivit enormt mycket större i och med den digitala revolutionens och internets tidiga uppkomst. Idag kan i stort sett vem som helst som har tillgång till en dator och uppkoppling lägga ut sitt eget material på nätet och, om allt går vägen, bli känd eller nå högre höjder. Se bara på listan av artister som gjort sig ett namn tack vare olika nätkanaler och sajter som till exempel Youtube och Myspace. Redan 2006, när nedladdandet av musik började göra sig bekant även för den stora massan kunde vi snabbt se en spridning av nya artister som över en natt gjorde sig kända på ett eller annat sätt tack vare nätet. Ett exempel är svensken Jonas Altberg, eller kanske mest känd som Basshunter som var en av de första artisterna att upptäckas och bli känd via nätet då hans låt Boten Anna spreds som löpeld via nätet och erövrade de största danslistorna och även dansgolven runt om i världen. Han hade själv snickrat ihop låten i sin egen hemmastudio och sedan lagt upp den helt gratis på internet. Kort därefter fick han sitt första skivkontrakt och hans internationella karriär som både artist och DJ satte igång på allvar.

 

Popsångerskan Lily Allen slog igenom på forumet Myspace där man tidigt kunde ladda upp egna låtar och den idag världskände Justin Bieber slog igenom tidigt som 14-åring via Youtube där han la upp flera låtar som sedermera upptäcktes av en slump av en av de större inom branschen. Bara ett år efter hans youtubande hade Bieber tagit sig upp i toppen på de stora hitlistorna världen över och tillhör idag en av de större inom sin genre.

 

Den brittiska artisten Kate Nash upptäcktes precis som Lily Allen via Myspace och har sedan dess toppat de stora brittiska hitlistorna. Det var när Nash hade en massa strötid efter att ha brutit foten som hon för skoj skull började lägga upp sin egen musik på Myspacesajten och kort därefter fick en nyfiken producent nys om henne och gav henne en push in i branschen.

 

Oavsett om musiken alltid anses bra eller inte så har sajter som till exempel Youtube bevisat att det är möjligt att bli känd på nätet, vad det än handlar om för typ av musik. Vad som kom att bli en hysterisk världshit och i många fall även en irriterande melodi, Gangnam style, har visats över 2 miljarder gånger på Youtube. Psy, som är den sydkoreanske artistens namn blev därmed en av stundens mest omtalade när det kom till låt, video och dans.