Musik i film

Sedan filmens ursprung har musik haft en avgörande roll för att beskriva både stämning, miljö och budskap. Faktiskt så har musik och film varit beroende av varandra längre än film och dialog. Bakgrundsmusiken är ofta oerhört genomarbetad och planerad för att på allra bästa sätt förena bild och musik.

 

Musik i filmer har alltid varit omtalat, från Oscarsnomineringar till artister som gjort sig ett namn via filmmusik. Alla har olika smak när det gäller musik fast det går ju såklart inte att bestämma utan vidare vilken filmmusik som är den bästa. Det finns ju både låtar, melodier, teman och mycket annat. Det är därför en svår fråga men det som gör att viss filmmusik ger ett skarpare avtryck är hur musiken upplevs i filmens kontext, hur den emotionellt påverkar oss (hur vi känner inför situationen eller för personerna). Många menar att de inte lyssnar aktivt på filmmusik, det är egentligen inte alls något fel med det då filmmusik inte ska dra uppmärksamhet från själva handlingen. Musik kan till exempel introducera filmpubliken till onaturliga fenomen på ett sätt som gör att dessa blir som helt vanliga inslag.

 

Som filmproducent måste man se över den lagliga aspekten innan man använder sig av redan existerande musik. Skapar man musiken på egen hand är det viktigt att man ser till att man äger filmmusikens rättigheter.

 

Den klassiska western-filmen med Clint Eastwood i huvudrollen Den gode, den onde, den fule från 1966 är ett bra exempel på vad filmmusik skapar när den är som allra bäst. I den här filmen lyckas musiken komponera handling och kontext på ett ytterst bra sätt med kort och rapp musik som beskriver typisk duellmusik.

 

Ett annat bra exempel är Sagan om ringen-filmerna som vann två Oscar för musiken i första och tredje filmen. Idag framförs ofta den imponerande symfonimusiken från Sagan om ringen i stora konserter världen över. I en klassiker som Gudfadern har musiken alltid haft en avgörande roll för stämning och känsla. Gudfadern 2 har en häpnadsväckande känslostark musik som på alla sätt lyckas framhäva filmens alla inslag i väl komponerande toner.

 

Lejonkungen var ganska banbrytande på sin tid när det gäller grafik och presentation. Den tillhörande musiken, komponerad av Hans Zimmer, var enastående för filmens innehåll. De fantastiska musikverken framfördes dessutom tillsammans med stora artister som Elton John, vilket såklart gjorde musiken ännu starkare. Scarface och Top Gun är andra klassiska filmer som efter filmernas premiär dessutom haft succé när det gäller sålda soundtrackalbum.