Meditera med Spotify

Det finns många sätt att slappna av och nå ett meditativt stadium. Vissa tycker om att lägga sig ned i soffan och dagdrömma. Andra plockar fram en god bok, streamar en film från Netflix eller spelar lite casinon på nätet. En promenad med en podcast i lurarna kan också vara ett sätt att varva ner och göra både kropp och hjärna mer avslappnad, likaså ett varmt bad med avkopplande musik.

Ovan aktiviteter kan dock, även om de upplevs som sköna och avslappnande avbrott i vardagen, på olika sätt anses vara stimulerande för hjärnan. Vid läsning, för att ta ett exempel, arbetar hjärnan hela tiden för att skapa bilder av texten, och den som lyssnar på en podcast eller på musik aktiverar ju de delar av hjärnan som hanterar ljud.

För att få den där absolut lugna känslan, och kunna låta hjärnan vila fullt ut från alla tankar och funderingar som upptar vår tankeverksamhet mest hela dagarna, finns det dock inget som slår en stunds stilla meditation med vägledning. Enligt en majoritet av forskarna ger meditation sådana enorma fördelar både mentalt och fysiskt att alla på jordklotet borde sätta undan tid för denna typ av välgörande aktivitet varje dag. Att sätta igång att meditera kan dock vara ett stort steg för många, men här ska vi berätta om ett sätt att göra steget bekvämt litet.

Låt oss presentera Headspace

20150713-headspace-logo1Headspace är resultatet av meditationsexperten Andy Puddicombes vision om mindfulness och meditation. Efter ett antal år av äventyrande i Asien hamnade han i ett buddistiskt kloster i Indien där han bemästrade meditationens hemligheter. Efter ett par år i Indien kom han tillbaka till verkligheten 2004 och började då fundera på hur han skulle kunna sprida sina nyvunna erfarenheter till en bred publik. Ett första frö till den idag omåttligt populära appen Headspace föddes.

I början av 2010-talet fick Andy Puddicombe möjligheten att med riskkapital bygga upp en app och ett community med mindfulness och meditation som grundpelare. Resultatet blev Headspace. De första åren var tjänsten ingen större succé, men 2014 seglade iOS-appen upp som en av de mest nedladdade (inom andra kategorier än spel) i App Store och Headspace blev nästan synonymt med meditationsappar för smartphones. I mitten av 2016 hade tjänsten omkring fem miljoner användare.

Headspace marknadsförs som en personlig tränare för sinnet. Idén är att användarna ska sätta av minst tio minuter per dag för att meditera och praktisera mindfulness. Konceptet är enkelt. Man väljer vilken inriktning man önskar och sedan sätter man sig bekvämt tillrätta med lurarna i öronen och följer Andys instruktioner.

Det finns en mängd olika inriktningar, såsom till exempel självförtroende, förhållanden och kreativitet, och för de flesta finns paket med ett större antal sessioner att gå igenom. På så sätt kan varje användare skräddarsy sin upplevelse av Headspace.

Headspace finns nu hos Spotify

I november 2016 kom nyheten att Spotify hade ingått ett avtal med Headspace om att låta användare av den populära musiktjänsten kunna teckna ett löpande abonnemang på Headspace till ett kraftigt rabatterat pris. I stället för att bara köpa Spotify Premium kan både nya och befintliga användare nu i stället köpa ”Spotify + Headspace”. Priset för paketet är 149 kr, vilket kan jämföras med de omkring 200 kr som tjänsterna skulle kosta var för sig.

Anledningen till att Spotify har lagt upp det här erbjudandet är att man har sett att antalet spellistor med lugn och meditativ musik formligen har exploderat de senaste åren. Mängder av de användargenererade spellistorna har namn som för tankarna till lugn, fokusering, avslappning och koncentration, och de fylls på med bland annat klassisk musik, stråkmusik, elektronisk musik och filmmusik med jämna mellanrum. Det finns alltså uppenbart en efterfrågan på avkopplande musik!

För att teckna det här dubbla abonnemanget behöver man inte göra annat än att logga in på sitt konto (eller skapa ett nytt konto) på Spotify på nätet. Här finns valet att köpa Premium eller Premium + Headspace. Vid teckning av paketet av tjänster är uppgiften sedan att gå till Headspace och registrera ett konto för att därefter ladda ner appen till mobilen eller surfplattan. Appen Headspace finns tillgänglig för både iOS och Android.