Ladda ner musik på nätet

När internet började göra sig känd som en potential ny plattform för både film och musik blev även nedladdandet ett hett ämne. Det lanserades webbplatser med tillgängligt material att ladda ned helt gratis, vilket med andra ord innebar olaglig nedladdning. Det handlade nog inte egentligen om att folk inte alls kände för att betala för musiken utan mer om att det inte fanns något smidigt sätt att förskaffa sig musik via nätet eftersom dåtidens nätbutiker hade litet urval, dåliga leveransvillkor och krångliga betalningssätt. Allt detta medförde i sin tur att musikbranschen började lägga sig i debatten eftersom det även handlade om rättigheter och förlorade intäkter och en ny efterfrågan på laglig nedladdning blev högst aktuell. Något som bland annat iTunes drog nytta av då de lanserade sin kompletta nätbutik för nedladdning av musik och film. Det visade sig även i och med iTunes nedladdningssystem, med över 40 miljoner låtar i sitt bibliotek, att folk faktiskt var beredda på att betala för att ladda ned sin musik.

 

Efter lagändringar och ett mer modernt sätt att se på nätets framtågande när det gäller handel och användande ser vi idag en helt ny typ av marknad när det gäller nedladdning av musik. Man skulle kunna säga att dagens nedladdning av musik egentligen är detsamma som den klassiska försäljningen av musik; där köparen betalar för album eller låt för att spara i sin samling. Idag kan konsumenten ladda ned musik från både applikationer och webbplatser och allt på ett lagligt sätt genom att antingen betala för varje nedladdad låt och album eller genom att betala för en prenumeration av en musiktjänst eller köpa en låt eller hela album. Det har blivit så pass vanligt att det till och med finns olika webbsajter som hjälper en att jämföra olika nedladdningsalternativs priser.

 

En fördel med att ladda ned musik är smidigheten i att ha allt framför sig, sökfunktioner gör det lätt att hitta just det man letar efter och det finns enormt mycket utrymme för att samla all typ av musik.

 

Idag kan man väl egentligen säga att det var musiksajten Spotify som revolutionerade själva användandet av musiktjänster på nätet genom att erbjuda lite mer än bara renodlad nedladdning. Spotifys lansering av en unik plattform där man kunde ta hem musik, dela musik och synka spellistor med andra enheter blev en succé och idag används termen musikstreaming istället för nedladdning, det vill säga musik uppladdad som du tar del av direkt via internet, antingen genom speciella portaler eller via webbsajter.