Dela din egen musik på nätet

När internet på allvar började göra sig känt som en ny och spännande plattform för musik blev även nedladdandet och spridandet av musik ett hett ämne som flitigt kom att diskuteras. Det lanserades webbplatser med tillgängligt material för konsumenten att ladda ned direkt till sin egen dator. För musiker och framför allt amatörmusiker, det vill säga de som kanske inte hade något stort produktionsbolag att luta sig mot, öppnade sig en helt ny värld av möjligheter där spridandet av musik togs till en ny och betydligt friare nivå.

 

Idag finns det olika sätt att dela sin musik via nätet, man kan till exempel använda sig av en egen plattform i form av en Facebooksida eller kanske en egen webbsida för att nå ut till andra. Då behöver man bara ha någon typ av redigeringsprogram för att kunna transformera sin musikfil till rätt ljudformat. När man har en fil klar är det helt enkelt bara att via någon kanal lägga ut den så att andra får tillgång till musiken. Youtube har varit och är än idag en av de mest populära kanalerna för att dela musik genom, det är dessutom en gratistjänst. Man lägger upp sitt videoklipp på sitt registrerade konto och har man ett populärt innehåll så kan videon på bara några få timmar ha fått flera miljoner visningar.

 

Är man kanske inte musiker själv, utan mer av en musikfantast är ett hett tips att starta en podcast inom den musikgenre man önskar dela med sig av. En podd (podcast) läggs upp direkt på en egen hemsida (som man sedan hänvisar till i sociala medier) eller så skapar man enkelt en ljudfil på iTunes och lyssnare får sedan söka upp den i plattformens bibliotek.

 

Man skulle kunna säga att dagens nedladdning av musik egentligen är detsamma som den klassiska försäljningen av musik; där köparen betalar för album eller låt för att spara i sin samling. En fördel med att ladda ned musik är smidigheten i att ha allt framför sig. Sökfunktioner gör det lätt för konsumenter och lyssnare att hitta just det man letar efter och det finns enormt mycket utrymme för att samla all typ av musik. Lyckas man dela sin musik på rätt sätt, både när det gäller ljudkvalitet och hur man får andra att upptäcka musiken, har man idag stora möjligheter att leva på att vara sin egen. De traditionella produktions- och skivbolagen spelar än i dag en stor roll när det gäller musikbranschen rent generellt, men möjligheterna är inte alls begränsade på lika sätt som förr.

 

Musikjätten Spotify kan också fungera som plattform för att dela sin musik. Där kan man till viss del få betalt för musiken. Det handlar om en summa för varje uppspelning av materialet. Dessutom hjälper Spotify dig att dela din musik på ett integrerat sätt där lyssnare förutom att ta del av musiken via andra kanaler, som till exempel Facebook, i sin tur även kan dela din musik vidare.