Deezer

Grunden för Deezer lades redan 2006 i Paris då streamingprojektet ”Blogmusik” lanserades. Projektets grundidé var enkelt sagt att erbjuda musikälskare obegränsad tillgång till musik genom streamad teknik. Sajten stängdes ner redan ett år efter lanserandet men uppkom på nytt 2007, då som Deezer. Efter att lagliga bestyr blivit färdiga och finansiella svårigheter lösts kunde sajten officiellt återlanseras 2010, delvis med hjälp av mobiloperatören Orange som fungerade som partner. Snabbt därefter började Deezer ta marknadsandelar och har den senaste tiden blivit en uppkommande musiksajt som på allvar har kommit att konkurrera med de stora musikjättarna som Spotify och WIMP. 2013 fanns Deezer tillgängligt i hela 182 länder runt om i världen.

 

Deezer är enkelt sett en välfungerande nätsajt som erbjuder lyssnare radio online (streaming) och ett enormt utbud av musik från alla genres. Sajten har officiella avtal med stora skivbolag som Sony, Warner och EMI, vilket gör det möjligt för lyssnare att legalt lyssna på musik med rättigheter från både större och mindre artister. Den franska sajten har en stor geografisk spridning i sitt innehåll och även inom sin organisation, vilket gör att utbudet även kan locka den med mer nischad musiksmak eller den som helt enkelt vill hitta ny spännande musik. Idag har Deezer även en nordisk redaktion.

 

Beroende på vilket behov man har för sitt lyssnande väljer man det abonnemang som passar bäst. För tillfället finns tre stycken att välja bland; free, premium+ och elite. Mellanpaketet premium+ kostar en hundring i månaden och man får exempelvis tillgång till över 38 miljoner låtar, offline mode, obegränsat antal skips och 320 kbit/s. Gratisabonnemanget ger lyssnare tillgång till biblioteket men endast i online mode och man har begränsat antal skips, dessutom spelas reklam mellan låtarna. Elitepaketet kostar cirka 50 kronor mer än premium+ per månad och har ger dessutom CD kvalitet i uppspelningsljud (1,411 kbit/s; 16/44.1 kHz). Deezers musiktjänst funkar på dator, iOS, Android och WP.

 

Utöver det oändliga utbudet av låtar ges man som användare av Deezer möjlighet att dela sin musik med andra, skapa spellistor och dessutom få unika musiktips baserade på ens musiksmak. Idag har Deezer över 15 miljoner aktiva lyssnare per månad och den senaste officiella siffran gällande prenumeranter var 2013 hela 5 miljoner. Utöver Deezers enorma djungel av låtar har sajten även över 30000 radiokanaler i sitt bibliotek.