Bra musiksajter

Nätet har på många sätt tagit över de traditionella musikmagasinens viktiga roll som förmedlare av allt från nyheter till turnéagendor. Är det inte genom sociala medier som till exempel Instagram så är det via nischade musiksajter vi rent generellt tar del av, och uppdaterar oss om, dagens musik. Faktum är att man på internet möts av en enastående djungel av massvis med olika musiksajter att välja mellan. Det svåra är att veta vilken sajt man ska fokusera på eller vilka sajter som bäst passar in på den musiksmak man har eller det syfte man har med sitt musikletande.

 

För den som är direkt teknikintresserad, kanske den som själv spelar något instrument, finns det en mängd olika sorters musiksajter inriktade mot just tekniken bakom musik. Det kan vara sajter som Forum.studio som är en slags öppen sajt för teknikintresserade där besökare kan ta del av nyheter inom allt från produktion till nya produktlanseringar. Dessutom finns ett användbart forum att diskutera med likasinnade teknikintresserade.

 

För mer nischat musikintresse är ett hett tips att söka efter bloggar inom genren. Genom att följa bloggar som skriver om just den typ av musik du gillar eller kanske rent utav den artist du gillar slipper du leta runt febrilt på nätet och har istället ett ofta dagligt uppdaterande. Generella musiksajter fungerar även klockrent som bra informationskällor, nyhetskanaler eller inspirationskällor. I Sverige finns ett antal bra sajter värda att nämna, exempelvis rodeo.net som erbjuder en modern och tidsrätt plattform. Magasinet är inte en specifik musiksajt utan behandlar även andra kreativa scener som mode och design, men musiksidan har alltid ett intressant och aktuellt innehåll. Ett exempel på den nya trenden av musiksajter är Hip Hop sajten gatuslang.se som förutom att vara en samlad webbplats med nyheter och artiklar om genren, även har en podd som man kan lyssna på via sidan.

 

Traditionella musikkanaler som till exempel MTV har satt en stor prägel på sin nätsajt och erbjuder detsamma som den klassiska TV-kanalen och mycket mer på ett betydligt mer aktivt och underhållande sätt.

 

Ett tips för den som inte riktigt vet var den ska börja leta efter musiksajter som passar just det man är på jakt efter är att börja följa grupper, artister, tidningar etc. på sociala medier. På så vis slungas man in i en grupp av likasinnade och kommer i sin tur i kontakt med andra musiksajter genom tips, rekommendationer och publikationer.